Ketogene therapie als behandeling

Ketogeen dieet als therapie

Heb jij een leefstijl gerelateerde aandoening zoals diabetes type 2, hart- en vaatziekten of alzheimer? Of ben je ontevreden over je gewicht en de klachten die dit geeft? Dan zou je een ketogeen dieet kunnen proberen.

Bij ketogene therapie heeft een ketogeen dieet het doel om ketonen te produceren als alternatieve brandstof voor koolhydraten (suikers). Jouw lichaam kan hier goed op functioneren en het is bewezen dat jouw hersenen deze brandstof zeer prettig vinden! De onderzoeken en bewijzen liegen er niet om. Ziekten worden niet of nauwelijks meer ervaren, mensen voelen zich goed, energiek, hebben niet tot nauwelijks meer last van hun lijf en ervaren weer controle over hun gezondheid.
Ik ben nog steeds verbaasd over de hoeveelheid positieve uitwerkingen die dit dieet heeft op mensen. Dit maakt me erg enthousiast het experiment aan te gaan en te onderzoeken welke uitwerking het heeft op jou! 

“Leer de kracht van koolhydraatarme/ ketogene voeding kennen en voel je zowel mentaal als lichamelijk beter met volwaardige gezonde voeding”

Wat betekent ketogene therapie?

Ketogene therapie betekent dat we het ketogene dieet als behandeling zullen gebruiken om jouw lichamelijke en/of mentale problemen te lijf te gaan.
Met voeding dus!
Het is niet altijd een makkelijke weg omdat onze hele omgeving is ingericht om jou te verleiden tot voeding die vaak niet gezond is voor je lichaam.
Maar met duidelijke doelen voor ogen moeten we het een kans geven.
En alles wat je tot nu toe hebt geprobeerd heeft niet geleid tot een oplossing dus waarom zouden we deze weg niet samen bewandelen?
Ik ben er klaar voor, jij ook?

Gezond en tevreden

Doordat je volwaardige gezonde voeding eet met volvette producten en voldoende eiwitten is je lichaam verzadigd en je gemoed tevreden. Je zult merken dat jouw eigen vetvoorraad je voor een groot deel van de energie zal voorzien die je nodig hebt.

Keer ziekte om

Voeding tot je nemen waar jouw lijf voor gemaakt is zorgt ervoor dat je lichaam weer goed kan functioneren. Keer diabetes tye 2 om, krijg weer gezonde bloedwaarden, stabiliseer neurologische en hormonale problemen en voel je weer beter in je vel.

Blij met je gewicht

Een resultaat van een koolhydraatarm/ ketogeen dieet kan zijn dat je jouw eigen gezonde gewicht bereikt. Niet te snel en heel mager. Maar een gezond gewicht waar je zowel lichamelijk, mentaal als in je hart tevreden mee kunt zijn.

Wil je aan de slag met een Keto Leefstijl Proramma?

Als je het fijn vindt om met een online programma te werken boordevol informatie dan werk ik met het Keto Leeftstijl Programma van het Ketogeen Instituut Nederland. Dit leefstijlprogramma kan je zelfstandig volgen maar ik kan je er ook bij ondersteunen en coachen. Ervaring leert dat mensen het fijn vinden om extra begeleiding te krijgen om het ketogeen dieet tot een succes te maken. Zeker als je gewicht wilt verliezen of gezondheidsklachten wilt verbeteren.
Als je het programma wilt aanschaffen maak dan gebruik van onderstaande affiliate link.

Veelgestelde vragen

Wat is een ketogeen dieet?

Binnen een ketogeen dieet eet je maximaal 25 gram koolhydraten per dag. Maar minder mag ook. Als je dit voor elkaar krijgt dan kom je in een optimale vetverbranding en zet je lichaam vetten om in ketonen. Dit heet voedingsketose.
Dit laatste is het doel van een ketogeen dieet als therapie. Ketonen zijn een alternatieve brandstof voor koolhydraten (suikers) en kunnen een zeer positieve uitwerking hebben op lichaam en geest.

De hoeveelheid koolhydraten voor een voedingsketose is voor iedereen anders. Er zijn mensen die beter gedijen op meer koolhydraten of vrouwen die gedurende perioden in hun cyclus meer of juist minder koolhydraten tot zich moeten nemen om zich goed te voelen. Dit is persoonsafhankelijk en een zoektocht die we samen kunnen belopen.

Ik ondersteun alleen een gezond ketogeen dieet met volwaardige voeding, voldoende groente, gezonde vetten en eiwitten. 

Wat is het verschil tussen koolhydraatarm en ketogeen?

Een gemiddeld mens haalt volgens het Voedingscentrum 40-70% van de dagelijkse energie uit koolhydraten. Bij een energie-inname van 2000 calorieën komt dat neer op zo’n 200 – 350 gram koolhydraten per dag.
Bij een koolhydraatarm dieet adviseren zij om 10-25% uit koolhydraten te halen wat neerkomt op 50-130 gram

Bij een ketogeendieet is het minder dan 10 %. Dit betekent dat je minder dan 50 gram koolhydraten eet.

In de praktijk wisselt het echter erg per persoon hoeveel koolhydraten je maximaal kan eten om in voedingsketose te raken. Vooral in het begin doen mensen er goed aan om minder dan 25 gram  koolhydraten te eten als je als doel hebt ketonen aan te maken en in ketose te komen.

Als je lichaam eenmaal gewend is aan de vetverbranding en aan ketonen dan zou je meer kunnen experimenteren met de hoeveelheid koolhydraten en/of verschillende voedingsmiddelen. Je lichaam zou dan beter in staat kunnen zijn om te kunnen wisselen tussen de glucoseverbranding en vetverbranding. 

Moet ik altijd in ketose blijven?

Dit is een vraag die voor iedereen anders te beantwoorden is. Het heeft te maken met het doel van jouw ketogene leefwijze.

Als jij ketose nastreeft vanwege een metabole ziekte, diabetes type 2 of bijvoorbeeld een hersenaandoening en je voelt je er goed bij dan lijkt het verstandig je leefwijze op deze manier te continueren.

Ik geloof echter ook dat juist de flexibiliteit van in en uit ketose gaan. Dus van een vetverbranding overschakelen op een koolhydraatverbranding je lichaam fit en flexibel houdt. Zo heb je twee soorten brandstof waar je op kan teren!

Net als veel in het leven is het uitproberen waar jij je het beste bij voelt en wat past in jouw leven.

Wat kan ik allemaal eten?

Binnen het ketogeen dieet zijn er heel veel producten die je kan eten!

(Blad)groenten, vlees, vis, gezonde vetten, eieren, zuivel en verschillende smaakmakers passen heel goed. Tijdens de begeleiding gaan we het hier uiteraard uitgebreid over hebben!

Zijn er ook contra indicaties?

Een ketogeen dieet is in sommige gevallen niet verstandig.
Bij dit dieet moet je lichaam in staat zijn om vetten te gaan verbranden ipv suikers. Als je om welke reden dan ook erg veel stress ervaart is dat niet altijd mogelijk. Het is dan in sommige gevallen beter om eerst de stress aan te pakken en bijvoorbeeld te starten met koolhydraat beperkte voeding. Wil je hier advies over maak dan een afspraak.

Ook zijn er een aantal ziektebeelden bekend waarbij ketose geen goed idee is. Neem ook contact met me op als je daar meer over wilt weten.

En als laatste wil ik benoemen dat het wellicht geen goed idee is als je een ongezonde relatie hebt met voeding en bijvoorbeeld boulimia of anorexia nervosa hebt (gehad). Het minderen van koolhydraten/ het bijhouden van wat je eet kan een trigger zijn die niet goed voor je is.
Wellicht zijn er wel andere mogelijkheden om op een andere manier te gaan eten. Hier kunnen we over in gesprek gaan.

Wil jij meer weten over Ketogene therapie en jezelf voeden met volwaardige en lekkere voeding?

Neem dan contact met me op!